På opdagelse i nationalparken
Publiceret 02-07-2019
Nyhed
Tirsdag den 25. juni samledes 30 mennesker fra bestyrelsen, rådet og sekretariatet til en fælles ekskursion til nationalparkens vestlige del.
På vej op til Maglehøj, 70 meter over havets overflade. Foto: Per Frost Henriksen
Kanon-natur
Turens første stop var Melby Overdrev, hvor Mikkel Bornø Clausen fra Naturstyrelsen fortalte om naturplejen på klitheden, som er blevet udvalgt til Danmarks Naturkanon. Naturstyrelsen brænder i det tidlige forår lyngen af, så den forynges, og bekæmper den invasive hybenrose.

Selskabet lytter til Mikkel Bornø Clausen, der fortæller om Melby Overdrev. Foto: Lars Rudfeld
Flere gange årligt trækker 100 frivillige træer, og kvæg og heste holder vegetationen nede, så der skabes en rigere fauna og flora som f.eks. den sjældne orkidé bakke-gøgelilje.

Bakke-gøgelilje ved Melby Overdrev. Foto: Lars Rudfeld
Krudt, kugler og kanoner i Frederiksværk
Næste stop på turen var den historiske del af Frederiksværk, hvor byens spændende historie som centrum for flere hundrede års produktion af krudt, kugler og kanoner blev fortalt af rådsmedlem og museumsdirektør for Industrimuseet Frederiks Værk, Frank Allan Rasmussen.

Museumsdirektør og rådsmedlem Frank Allan Rasmussen fortæller om Frederiksværks historie. Foto: Per Frost Henriksen

Kanonen foran Gjethuset i Frederiksværk. Foto: Per Frost Henriksen
Arrenæs' vidder
Efter frokost gik turen videre til Arrenæs, hvor Ole Andersen fra Naturstyrelsen fortalte om planerne for Arrenæs som et vidtstrakt græsningslandskab, om bæverne i Dronningholm mose og friluftsmulighederne, hvor han viste det store shelter på Auderød Havn.

Ole Andersen fra Naturstyrelsen fortæller om Arrenæs-planen. Foto: Per Frost Henriksen
Snogbroen og slangehoveder
Hele selskabet blev sat af ved Maglehøj, der med sine 70 m over havet byder på en fantastisk udsigt. Turen gik videre over Snogbroen ved Magleblikskolen og igennem Kappelhøjkilen.

Foto af Snogbroen: Poul Erik Pedersen
Undervejs fortalte Jakob Lausen fra Halsnæs Kommune om naturformidling til børn og unge og om de naturtiltag, som Halsnæs Kommune har igangsat i området med blandt andet udsåning af vilde blomster som slangehoved.

Jakob Lausen fra Halsnæs Kommune i et hav af blomstrende slangehoved. Foto: Per Frost Henriksen
Kaffe med udsigt
Turen endte ved Hvide Klint, hvor hele selskabet på 30 deltagere nød en omgang kaffe med udsigt – og rigelige mængder koldt vand ovenpå en meget varm og solrig dag i nationalparken.

Udsigten fra Hvide Klint nydes. Foto: Lars Rudfeld