Er Hammermøllen Danmarks smukkeste vandmølle?

Publiceret 19-11-2019
Nyhed

Hammermøllen er nomineret til Danmarks smukkeste vandmølle sammen med 16 andre vandmøller. Du kan stemme frem til den 24. november.

Hellebæk Hammermølle. Foto: Hans Carl Nielsen
Hellebæk Hammermølle. Foto: Hans Carl Nielsen

Det er foreningen Historiske Huse, der har udvalgt de 17 vandmøller, som dyster om at blive Danmarks smukkeste vandmølle. Vi er ikke i tvivl, selvom de 16 andre vandmøller også er smukke: Danmarks smukkeste vandmølle ligger naturligvis i Nationalpark Kongernes Nordsjælland. 

Stem på din favorit frem til den 24. november

Hellebæk Hammermølle er den sidste tilbageværende af syv møller, som var del af Kronborg Geværfabrik. Møllen har to store underfaldshjul. Det ene driver 2 blæsebælge, som giver luft til essen, det andet driver 2 hamre, hvorunder man udsmedede geværløbene. Sidst i 1700-tallet blev der leveret ca. 6.000 geværer årligt til den danske hær og møllen var en af Hellebæks største virksomheder. Det hele er intakt og kan ses i funktion – når der er vand nok og delenes tilstand er til det, skriver Historiske Huse.

Møllebygningen er fra 1765, og Hammermøllen var i drift helt indtil 1870, herefter blev den brugt til beboelse. I slutningen af 1950'erne var Hammermøllen så forfalden, at der var planer om at rive den ned. Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening blev stiftet i 1961, og foreningens formål var at restaurere møllebygningen og genetablere vandhjul og hammerværk. I 1982 blev Hammermøllen genindviet efter en kæmpe arbejdsindsats fra frivillige og professionelle og med støtte fra offentlige kasser og private fonde.

Und også dig selv at se hele videoen herunder, som Historiske Huse har lavet om hver af de 17 vandmøller.