Skriv så blodet sprøjter!

Publiceret 20-05-2020
Nyhed

Unge mellem 14 og 17 år har nu mulighed for at deltage i novellekonkurrencen: SKRIV SÅ BLODET SPRØJTER, hvor de kan vinde en unik tur i luftballon over Nordsjællands smukke skove, søer og slotte eller en hæsblæsende tur på mountainbike gennem jagtterrænet.

Billede af luftballon

Unge nordsjællandske skrivespirer kan nu deltage i novellekonkurrencen: SKRIV SÅ BLODET SPRØJTER, der lanceres i anledning af 350-året for parforcejagtens indførelse i Danmark. Vinderne får vilde præmier i form af en luftballontur højt over det nordsjællandske parforcejagtlandskab eller en muddersprøjtende tur på mountainbike gennem det kuperede jagtterræn, der i 2015 blev udpeget til verdensarv.

De nordsjællandske skove rummer et hav af både gode og makabre fortællinger. Blandt de absolut mest dramatiske er historierne knyttet til de kongelige parforcejagter, som det i år er 350 år siden første gang fandt sted her. Vi er derfor rigtig spændte på at se, hvilke vinkler på historierne novellekonkurrencen afføder, og hvordan de unge fortolker, fortæller og forstår den særlige jagtform, og det tilknyttede helt unikke jagtlandskab, som siden 2015 har været udpeget til UNESCO verdensarv, siger site manager Jesper Munk Andersen, Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

Unge skal gøre historien levende

Konkurrencen er lavet i et samarbejde UNESCO Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, Nationalpark Kongernes Nordsjælland, Frederiksborg Amts Avis og Hillerød Bibliotekerne.

Jeg glæder mig over, at vores bibliotek er med til at gøre fortællingen om vores fantastiske historie levende, og at jeg er meget spændt på de noveller, vi får ind, siger borgmester i Hillerød, Kirsten Jensen.

I dag bliver de nordsjællandske skove for det meste brugt til hyggelige ture til fods eller på mountainbike i skovens stille ro. Men de historiske begivenheder, der her har fundet sted gennem tiden, er ofte langt mere dramatiske og til tider også blodige. I konkurrencen skal deltagerne tage læseren med tilbage i historien, til dengang skovene genlød af halsende hunde, høje jagthorn og kongelige parforcejagter.

Drømmen er, at novellekonkurrencen bidrager til at udvide de unges horisont, hvad angår deres viden og forståelse for vores kulturarv. Kongehistorien og parforcejagten er en vigtig del af Hillerøds og Nordsjællands DNA, og jeg glæder mig til at læse de mange fantastiske fortællinger, og se, hvordan historien kan blive levendegjort og genfortalt af de yngre generationer, siger bibliotekschef på Hillerød Bibliotekerne, Stine Have.

Der findes ikke smukkere måde at opleve landskabet på

Vinderen af novellekonkurrencen får en oplevelse af de helt store. Hovedpræmien er nemlig en unik tur i en luftballon til en værdi af 15.000 kroner.

Jeg tror ikke der findes en smukkere måde at opleve nationalparken på end fra en luftballon, der lydløst svæver over skove og søer med panoramaudsigt til Nordsjællands storslåede landskab. Jeg ønsker alle deltagere held og lykke, udtaler Carl Bruun, bestyrelsesformand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland. 

Fakta om konkurrencen:

 • Novellen skal være mellem 3.000 og 5.000 anslag inkl. mellemrum.
 • Deltagere skal være mellem 14 og 17 år, gå i 8.-10. klasse eller første årgang på en ungdomsuddannelse.
 • Novellen skal være historisk fiktion og derved tage udgangspunkt i historiske fakta fra Parforcejagtlandskabets historie.
 • Indsendelsesfrist: 15. juni klokken 12.00 til mail: Obfuscated Email. I mailen skal følgende oplysninger fremgå: Navn, alder, telefonnummer, klassetrin og skole.

Præmierne:

 • Tur i luftballon over Nordsjælland for seks personer arrangeret af Hot Air ApS (Alle under 18 år skal medbringe skriftlig tilladelse fra deres forældre, og minimum en voksen skal deltage i turen.)
 • Mountainbiketur i Store Dyrehave med fire cykler og en instruktør arrangeret af Sponz MTB

Vinderne bliver udvalgt af en jury bestående af:

 • Kirsten Jensen, borgmester i Hillerød
 • Palle Høj, chefredaktør på Frederiksborg Amts Avis
 • Ida Marie Rendtorff og Daniel Zimakoff, forfattere til flere ungdomsbøger
 • Jette Baagøe, tidligere direktør på Jagt- og Skovbrugsmuseet og forfatter til bogen ”Kongens Skov”

  

Fakta om konkurrencen

 • Novellen skal være mellem 3.000 og 5.000 anslag inkl. mellemrum.
 • Deltagere skal være mellem 14 og 17 år, gå i 8-10. klasse eller første årgang på en ungdomsuddannelse.
 • Novellen skal være historisk fiktion og derved tage udgangspunkt i historiske fakta fra Parforcejagtlandskabets historie.
 • Indsendelsesfrist: 15. juni klokken 12.00 til mail: Obfuscated Email. I mailen skal følgende oplysninger fremgå: Navn, alder, telefonnummer, klassetrin og skole.

Læs konkurrencebetingelserne

Læs faktaarket om parforcejagt