Flyttehjælp til vilde blomster

Publiceret 12-08-2021

Nationalpark Kongernes Nordsjælland har i samarbejde med en privat lodsejer og Fredensborg Kommune spredt blomsterhø ud på landbrugsarealer, så der kan komme flere vilde blomstermarker i Fredensborg Kommune.

Udspredning af blomsterhø i Karlebo. Foto: Kresten Ringlebjerg

Mere vild natur er populært for tiden. Nationalpark Kongernes Nordsjælland har som et forsøg høstet blomsterhø og spredt det ud hos en lodsejer i Karlebo og på Fredensborg Kommunes marker ved Kelleris. Målet er flere vilde blomster, bier og sommerfugle.

De vilde blomster er trængt i det danske landskab. Vi har som målsætning i nationalparken at skabe ny natur, så vi kan få sommerfuglene og de vilde bier udbredt i landskabet, siger Carl Frederik Bruun, formand for nationalparkfondens bestyrelse, der står bag projektet.

Høst på overdrevet hos Erling Krabbe. Foto: Erling Krabbe

Høst på overdrevet hos Erling Krabbe. Foto: Erling Krabbe.

Som man sår, så høster man

Blomsterhøet er høstet hos Erling Krabbe fra Nyrup ved Kvistgård, der med stor succes har bragt naturen tilbage til et tidligere dyrket landbrugsareal.

Jeg har for 21 år siden udsået en god blanding af frø fra vilde urter og græsser fra Nordsjælland og omegn. De har slået så godt an, at der nu i mange år har vrimlet med sommerfugle og andre insekter på min jord, fortæller Erling Krabbe, lodsejer i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Frugten – eller snarere frøene – af dette arbejde kan nu forhåbentligt også komme områder ved Karlebo og Kelleris til gode. Planter og dyr spreder sig ofte ganske langsomt, og det kræver sammenhængende naturområder med de rette forhold og levesteder. Ved at sprede frø fra vilde blomstermarker på tidligere landbrugsarealer, får naturen en hjælpende hånd, hvor det ellers kan tage lang tid før blomster som knopurt, hjertegræs, blåhat og perikon selv ville indfinde sig.

Erling Krabbes blomstermark før høst: Knopurt, hjertegræs, blåhat og perikon er nogle af de arter, der følger med i høet. Foto: Lars Rudfeld.

Fredensborg Kommune bliver vildere

Byrådet i Fredensborg Kommune har besluttet, at langt den største del af de kommunale landbrugsarealer skal omdannes til natur. Vi er derfor utroligt glade for, at vi i samarbejde med nationalparken kan starte i Kelleris-kilen, som vi sammen vil arbejde for at omdanne til et skønt naturområde med vilde blomster, sommerfugle og græssende dyr til glæde for vores borgere og besøgende, siger Thomas Lykke Pedersen, borgmester i Fredensborg Kommune.

Spredning af blomsterhø i Kelleris. Foto: Erling Krabbe.

På Kålhavegård i Karlebo er der også forventningsfuld glæde.

Vi har prøvet os frem med kommunens vildfrø-blanding og ser frem til, at høet fra Erling i Nyrup kan give os flere vilde blomster på vores mark, siger Anette Munkholm Suhr og Thorkild Kristensen, lodsejere i nationalparken.

Forhåbentlig vil der allerede næste år være flere vilde blomster, sommerfugle og vilde bier at finde på Kålhavegård, hvor nationalparken i efteråret oprensede tre vandhuller og gravede et nyt for at skabe bedre og flere levesteder til guldsmede, salamandre og frøer. Nationalparken vil om nogle år få undersøgt, om de vilde blomsterfrø nu også overholder deres del af aftalen.