Jagten på det forsvundne slot

Publiceret 02-06-2021
Nyhed

Arkæologer fra Museum Nordsjælland sætter nu jagten ind på Frederik den 2.s lystslot Frydenborg, som blev revet ned for mere end 350 år siden.

Billedet er fra en tidligere udgravning. Foto Museum Nordsjælland
Billedet er fra en tidligere udgravning. Foto Museum Nordsjælland

Det er ikke hver dag, at et renæssanceslot bliver væk, men det er sket med Frydenborg. Nu skal slottet genfindes. I morgen torsdag begynder arkæologer fra Museum Nordsjælland at grave efter det forsvundne lystslot i den nordlige del af Hillerød. Slottet blev opført i 1500-tallet som et lille lystslot i tilknytning til Frederiksborg Slot. I dag er sporene efter slottet gemt under jorden, og selvom slottet blev delvist udgravet i starten af 1900-tallet, kendes den præcise placering ikke. Det er derfor lidt af en skattejagt, arkæologerne skal på.

Det er en fantastisk mulighed for at belyse en relativt ukendt del af historien omkring Frede-riksborg Slot, som vi her får. Vi håber derfor, at vores jagt på det gamle lystslot giver pote, siger Esben Aarsleff, afdelingschef for arkæologi på Museum Nordsjælland.

Nyt samarbejde om fortiden

Udgravningen er et resultat af et samarbejde mellem Museum Nordsjælland og nationalparken. Et af nationalparkens formål er at styrke viden om og formidlingen af den spændende kulturhistorie, der knytter sig til området.

Vi vil rigtig gerne sætte gang i projekter, der beskæftiger sig med den fantastiske historie, som knytter sig til Nordsjælland. Klostre, kirke og konger har sat deres tydelige aftryk her, og Frydenborg er jo et godt eksempel på en historie, som bogstavelig talt er gemt og næsten glemt, siger Carl Frederik Bruun, bestyrelsesformand i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

De arkæologiske udgravninger af Frydenborg er et af flere projekter med fokus på kulturarven, som nationalparken igangsætter i år i samarbejde med lokale museer og foreninger.

Lokal opbakning

Selvom resterne af slottet er gemt under jorden, så findes der spor efter det i form af vejnavnet Frydenborgvej og ejendommen Frydenborggaard. Det er også i samarbejde med ejeren af Frydenborggaard, at udgravningen gennemføres.

Det her er et af de første projekter med kulturhistorisk fokus, som vi sætter gang i. Vi er særlig glade for, at det sker i samarbejde med en af de private lodsejere i nationalparken, da vi er afhængige af deres opbakning, når vi skal gennemføre den her slags projekter, fortæller bestyrelsesformand Carl Frederik Bruun.

I morgen torsdag tager arkæologerne det første spadestik i håbet om at finde Frydenborg. Hvis det lykkes, vil museet og nationalparken invitere til en ”åben udgravning”, hvor interesserede kan høre mere om fundene og historien. 

Udgravning af Frydenborg

  • Frydenborg er et tidligere lystslot, som blev opført af Frederik den 2. i 1500-tallet lidt nord for Frederiksborg Slot. Frydenborg blev revet ned i 1667.
  • Frydenborg er formentlig blevet brugt til at holde selskaber og tage på jagt.
  • Den arkæologiske udgravning af slottet gennemføres i samarbejde mellem Museum Nordsjælland, Nationalpark Kongernes Nordsjælland og ejeren af Frydenborggaard.