Sommeraktiviteter for børn

Publiceret 24-06-2021
Nyhed

Nyd sommeren i nationalparken med masser af sjove aktiviteter i naturen for hele familien.

Foto: Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Sov under åben himmel, gå på opdagelse blandt skovens træer, kig efter fugle ved søen, led efter småkryb og insekter i skoven og det åbne land og find ud af, hvad der gemmer sig i vandhullet. Alt sammen i noget af Danmarks fineste natur.

Vi giver jer her inspiration til, hvor I hen over sommeren kan komme tæt på naturen, og hvad I kan se og lave. I finder også konkrete udflugtsmål og forslag til aktiviteter for hele familien. I vores inforum på Esrum Møllegård kan I hente et gratis børnehæfte. Hæftet kan også printes.

Åbn hæftet På opdagelse i Vores Natur

pige med kikkert

Kom tæt på fuglene

Nationalparkens mange søer giver plads til mange forskellige fugle. Ved Solbjerg Engsø kan I være heldige at spotte havørnen eller fiskeørnen. Vi har samlet en række sjove aktiviteter, som I kan lave. Se, hvem af jer, der først får fuglebingo, prøv vores næbquiz eller byg en fuglekasse til fuglene i havene. Husk kikkert. Foto: Marianne Lund Ujvári

Se hvor I kan tage hen og hvad I kan lave 

Gå på jagt efter insekter og andre smådyr

Heder og overdrev myldrer med sommerfugle, edderkopper, biller og meget andet, der bare venter på at blive opdaget. Mange insekter og smådyr er knyttet til bestemte planter, som kun gror i det åbne land. I skoven gemmer biller, bladlus, tusindben, snegle og meget andet sig i planterne, trækronerne, i barken og på jorden, ofte under grene og blade. Prøv at lave jeres egen insektsuger, og husk at medbringe et net og et glas til ekspeditionen. Foto: Marianne Lund Ujvári.

Se hvor I kan tage hen og hvad I kan lave

Hils på vandhullets beboere

Vandhuller og mindre søer er perfekte til at kigge på det liv, der udspiller sig i vandet. Mange af vandhullerne har ingen fisk, og det betyder, at der er plads til salamandre, frøer og et væld af insekter, snegle, igler og andre smådyr. Mange lever ikke hele livet i vandet, så der er også eget liv omkring vandhullet. Prøv at lave jeres egen vandkikkert, spil vandhulsbingo og husk at medbringe et net og et glas til jeres fangst. Foto: Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Se hvor I kan tage hen og hvad I kan lave

Kom højt til tops

Træerne har stor betydning for det liv, der udspiller sig i skoven. Vidste I f.eks., at der er flere hundrede arter knyttet til et egetræ? Og at nogle af de ældste træer i nationalparken er over 600 år gamle? Gå på opdagelse efter gode klatretræer, gamle træer, krogede træer, væltede træer og spil bladbingo eller leg blindeblad. Foto: Katrine Skaar Jessen.

Se hvor I kan tage hen og hvad I kan lave 

Kongestjernen i Store Dyrehave

Mærk historiens vingesus

Besøg resterne af middelalderborge og slotsruiner, der i dag ligger i den skønneste natur f.eks. Dronningholm Slot, hvor I i den nærliggende mose kan være heldig at se nogle af Nordsjællands omkring 50 bævere. Eller prøv parforcejagt-spillet ved at følge kongernes gamle jagtveje i Store Dyrehave og Gribskov. I parforcejagt jog kongen et udvalgt dyr - oftest en stor hjort - til døde for at vise sin magt. Parforcejagtlandskabet er det mest velbevarede i verden og derfor udnævnt til UNESCO verdensarv. Foto af Kongestjernen i Store Dyrehave: Fredensborg Droneservice

Se hvor I kan tage hen og hvad I kan lave

Sov under åben himmel

Når mørket falder på, ændrer naturens lyde og lugte sig. Måske er I heldige at se flagermus, møde ræven eller høre natuglens tuden. Det er også hyggeligt bare at lave et bål og se flammerne danse, når solen går til ro og månen står op. Foto: Adam Grønne

Se hvor I kan overnatte og hvad I kan lave

Tag på natureventyr

Prøv app'en Natureventyr. Ni af eventyrene foregår i nationalparken og er gratis at bruge. Hvert eventyr er fortalt som en skattejagt, hvor hvert kapitel er placeret langs en rute – og handlingen tager udgangspunkt i ting, som I kan se, høre og røre ved langs ruten. Undervejs bliver I inddraget i fortællingen gennem spørgsmål og udfordringer, I skal løse.

Download app til IOS   

Download app til Android