5 spændende vinterferieoplevelser – for børn og voksne
Publiceret 10-02-2022
Nyhed
Vinterkulden kan stadigvæk mærkes, men det skal ikke afholde os for at komme ud i det blå - sommetider grå. Her får du 5 tips til vinteraktiviteter ude i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.
Foto: Kobberdammen i Hellebæk af Tine Uffelmann
Vinterdyp i Esrum Sø
Det virker ofte knap så tillokkende med en iskold vinterbadetur, når du sidder i den lune sofa, men er du frisk og finder modet frem, kan et koldt dyp opkvikke din krop og velvære. Det kolde gys kan du for eksempel opleve i Danmarks næststørste sø Esrum sø. Langs søen finder du både badebroer, bordebænkesæt og bålpladser, der kan sætte hyggeligt præg på dit kuldechok. Midtvejs mellem Esrum og Nødebo finder du Kongens Bøge, der er det ideelle sted til et vinterdyp. Her kan du nemlig gå i vandet fra den robuste badebro og varme dig op igen med varm kakao og kanelsnegle på bålet, alt imens du nyder den fine udsigt over søen.
Kom helt tæt på bæverne ved Arresø
Væbner du dig mig med tålmodighed, kan du være heldig at opleve Europas største gnaver i dens naturlige element. Arresøs nyeste beboere er nemlig en række bævere, der har slået sig ned, og bygget et bo på en ø inde i Dronning Holm mose. De skarptandede bævere har allerede været i fuld gang med deres favoritjob som landskabsingeniører, og har bygget en dæmning, der har hævet vandstanden i mosen. Bæverboet kan ses fra et bæverskjul indviet i 2021, men vil du være heldig og se de skarptandede bævere med svømmehud mellem tæerne, bør du færdes stille omkring skjulet. Ligesom mange andre vilde dyr er de nemlig ret sky af natur.

Foto: Niklas Hamann - Unsplash
Gå på opdagelse i det danske Rusland
Du behøver ikke rejse langt for at lande i Rusland. I det nordøstsjællandske finder du nemlig det vidstrakte fredede hedeområde med navnet Rusland. Her kan du opleve kontrasten mellem de lyngbevoksede bakker og Rudolph Tegners bronzestatuer. Samtidig med at statuerne komplimenterer det bakkede landskab på en helt særpræget måde er området også i høj grad også præget af fortidens store geologiske kræfter. Det kuperede fredede landskab er nemlig levn fra en gammel smeltevandsdal – Pandehave Ådal. Selvom Rudolph Tegners Museum er lukket over vinteren, er statueparken åben året rundt. Og titter solen frem, er det et fantastisk sted at nyde sin madkurv eller varme ganen med lunt fra termokanden. På bakkerne øst for museet er der nemlig en flot udsigt over Kattegat.

Foto: Jørgen Dam
Tag på spadseretur som H.C. Andersen i Marienlyst Slotshave
Hvis du vil have et godt rejsetip, så er det altid værd at lytte til Danmarks mest berømte forfatter. I 1826 tog H.C. Andersen turen fra sit elskede København til Helsingør, hvor han besøgte det smukke Marienlyst Slot og spadserede en tur i haven. Her blev han så imponeret af den smukke udsigt fra kystskrænten over Øresund, at han sammenlignede Helsingør med det smukke Napoli i Italien. Vores anbefaling er derfor at du går i Andersensen fodspor og besøger Marienlyst Slotshave. Du kan med fordel tage en termokande med kaffe med og finde en bænk, hvor du kan nyde udsigten over Øresund og Kronborg, som H.C. Andersen gjorde for 200 år siden.
Book en guidet udflugt med naturen i børnehøjde
Vinterferien byder på flere spændende udflugter i nationalparken med garvede naturvejledere og naturskoler, der kan gøre både børn og voksne lidt klogere på naturen. Tag eventuelt familien med Nordsjællands Naturskole på naturvanding og fuldmånetur i Tegners Skulpturpark d. 16. februar, eller lad børnene fylde fugle-bingopladerne ud, på jagt efter de fantastiske fugle ved Solbjerg Engsø d. 20 februar. I kan også tage med skovtroldene ud og se på det spændende liv i vinterskoven eller gå på opdagelse med naturdetektiverne og hjælp dem med at gøre biodiversiteten bedre. Se udvalget af ture, og book dem her.

Foto: Annie Spratt - Unsplash
Har du planer om at besøge en af landets andre fire nationalparker, så kan du finde inspiration her til hvad du kan opleve i Nationalpark Thy, Vadehavet, Mols Bjerge og Skjoldungernes Land.