Tilskud fra nationalpark har bidraget til nye oplevelser i naturen

Publiceret 24-11-2022
Nyhed

En bålhytte, fuglekasser, trætelte, pleje af fredede stendiger og etablering af vandhuller er blot et par eksempler på de projekter, der er kommet til i år med tilskud fra Nationalpark Kongernes Nordsjællands nationalparkpulje.

Bålhytte ved Frydenborg
Bålhytte ved Frydenborg - Foto af Hillerød Stadsgilde

Nationalpark Kongernes Nordsjælland har i 2022 givet tilsagn om tilskud på mere end 900.000 kr. til lokale projekter, der skal understøtte nationalparkens formål om at skabe bedre natur, bevare kulturarven og udvikle nye muligheder for friluftslivet.

Året er nu ved at gå på hæld, og det betyder, at mange af de spændende puljeprojekter nu er blevet realiseret. Trampestien er anlagt, fuglekasserne er sat op og stemningsfyldte arrangementer er afholdt. Projekterne der har modtaget tilskud dækker bredt, og mens nogle er med til at bevare kulturhistorien, bidrager andre til at styrke naturen. Størstedelen af projekterne er til gavn for friluftslivet og særlige oplevelser i nationalparken.

”Nationalparken har fuld fart på med mange gode projekter undervejs, men vi er glade for, at vi med Nationalparkpuljen samtidig kan støtte op om spirende projektideer blandt de lokale lodsejere, foreninger og ildsjæle, der mangler midler for at blive til.”

Per Kølster, bestyrelsesformand i Nationalpark Kongernes Nordsjælland

 

Eksempler på puljeprojekter i 2022

Skolelever overnatter i trætelte

Svævende under stjernerne

Halsnæs Naturklub er med projektet ”24 timer i Nationalpark Kongernes Nordsjælland” en af de ansøgere, der har modtaget tilskud gennem Nationalparkpuljen. Under projektet har 2 skoleklasser, naturklubben og børnefamilier oplevet naturen på tæt hold med bl.a. enestående overnatning i trætelte svævende over jorden. Skoleklasserne har modtaget undervisning om naturen i naturen, og det er nok ikke en 24 timer lang skoledag de glemmer med det første.

De 56.000 kr. modtaget i tilskud er blevet brugt til at indkøbe Tentsile trætelte, hængekøjer, liggeunderlag, Primus-sæt og trækvogne, der alt sammen har været med til at danne rammen om oplevelsen i nationalparken.

 

Bålhytte ved Frydenborg

Bålhytte erstatter bedaget bålplads

Den grønne naturkilde Frydenborg har siden 1972 været opholdssted for flere spejdergrupper. Nu kan de mange spejdere og nye besøgende få gavn af en stor opgradering af naturområdet, der udover at styrke mulighederne for fællesskab, friluftsliv og naturoplevelser også forbedrer muligheder for udeundervisning og naturformidling. De 100.000 kr., Hillerød Stadsgilde har modtaget som tilskud til projektet gennem nationalparkpuljen, er blevet brugt til at erstatte en bedaget bålplads med en stor bålhytte med plads til 50 personer. Håbet er, at bålhytten vil fremme lysten til udeliv i al slags vejr og inviterer nye brugergrupper til Frydenborg-naturområdet.

 

Fuglekasser ved Hornbæk Golfklub

Projekter til gavn for natur og kulturarv

Det er ikke kun børn og friluftsinteresserede, der har fået gavn af projekterne realisereret med til-skud fra nationalparkpuljen. Fuglene ved Hornbæk Golfklub kan i dag finde sig godt til rette i de ny-opsatte redekasser, hvor der allerede ses heftig aktivitet ved mange af dem. Skovdiget ved Sonnerup Skov kan nu berolige sig selv med at ødelæggende krat er ryddet og sten sat på plads, så det igen står fint genoprettet.

Har du spørgsmål til puljen eller de projekter, der har modtaget tilskud, er du velkommen til at kontakte projektleder i Nationalpark Kongernes Nordsjælland Anders Kring Mortensen på Obfuscated Email. Har du spørgsmål til økonomien vedr. puljen, står Tine Skov Guldager (Obfuscated Email) klar til at svare.

 

Ny pulje i 2023

Nationalparkens bestyrelse har besluttet, at der også vil komme en nationalparkpulje for 2023. Tilmeld dig nationalparkens nyhedsbrev på forsiden, for at få direkte besked, når den nye ansøgningsrunde åbner.