Læs en ko – om græssende dyr og friluftsliv

Publiceret 14-07-2023
Nyhed
Menneskeflok passerer kvæg i Hellebæk Kohave
Menneskeflok passerer køer i Hellebæk Kohave

Græssende dyr er nødvendige for at sikre vigtige naturværdier i det danske landskab. I langt de fleste tilfælde er der fredelig ”sameksistens” mellem frit græssende dyr og publikum. Græssende dyr på naturarealer med offentlig adgang kan dog give anledning til konflikter, især hvis der er hunde involveret. Det kalder på bedre vejledning om, hvordan man som gæst begår sig i naturområder med græssende dyr.

Det er nogle af konklusionerne i rapporter om græssende dyr og friluftsliv, som Københavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, har udarbejdet med støtte fra Nationalpark Mols Bjerge, Nationalpark Kongernes Nordsjælland og 15. Juni-fonden. Projektet har bl.a. brugt Hellebæk Kohave i Nationalpark Kongernes Nordsjælland som case i projektet.

Med projektet er der lavet en folder, som skal hjælpe de besøgende i at ”læse” de græssende dyr. Folderen illustrerer blandt andet kvægs kropssprog og dyrets komfortzone som vist nedenfor.

Illustration af køers komfortzone og blinde vinkel

 

Københavns Universitet har haft fokus på udfordringer med hunde og græssende dyr, hvor der har været ulykkelige hændelser andre steder i landet. Det kan du læse mere om i rapporten "The risk of being perceived as a threat".

Københavns Universitet har samtidig kigget nærmere på, hvilket erstatningsansvar, der gælder, hvis uheldet skulle være ude. Det kan du dykke ned i i rapporten "Græsning og friluftsliv - Erstatningsansvaret for ulykker ved mødet mellem græssende dyr og publikum".

Endvidere er universitetet dykket ned i reglerne om dyrevelfærd, som ofte bliver bragt op i debatten omkring græssende dyr, ikke mindst i områder, hvor der arbejdes med helårsgræsning. Det kan du læse om i rapporten "Græsning og friluftsliv - Dyrevelfærdsregler for græssende dyr".

Projektet blev afsluttet i foråret 2023 med en workshop, hvor mange forskellige aktører – arealforvaltere, myndigheder, dyreholdere og foreninger deltog.


KONTAKT

 

Lars Rudfeld

Projektleder
Natur, geologi og landskab