Tag med på jagt efter planter og dyr i et af Danmarks mest artsrige områder

Publiceret 17-05-2023
Nyhed

Så skal der registreres dyre- og plantearter ved Melby Overdrev og Tisvilde Hegn! 40 eksperter slår sig løs på nationalparkens bioblitz i pinsen, og du kan være med.

Arter på Melby Overdrev
Foto: Arter på Melby Overdrev - Nikkende Kobjælde af Ole Steen Bornak, Argusblåfugl af Lars Rudfeld, Hugorme af Ib Fagerlund

Myreløver, bredpander og sørgekåber. Sære, sjældne, spændende og surrealistiske arter. Det er, hvad der venter 40 naturkyndige, som er eksperter i alt fra svampe og planter over tusindben til edderkopper, krybdyr og fugle, når de den 27.-28. maj deltager i en bioblitz, som Nationalpark Kongernes Nordsjælland afholder ved Melby Overdrev, Tisvilde Hegn og Asserbo Plantage.

 

Hvad er en bioblitz?

Bioblitz er et velkendt koncept blandt naturens fagfolk. På en bioblitz registrerer natureksperter alle de forskellige dyre- og plantearter, de kan finde på 24 timer. Det giver et øjebliksbillede af naturområdets tilstand. Denne bioblitz afholdes med udgangspunkt i p-pladsen ved Stængehus i Tisvilde Hegn og starter den 27. maj, hvor nationalparken har stillet et telt op til deltagerne.

Og hvem ved? Måske finder eksperterne nye arter, som ikke er set i Danmark før, som det skete for et par uger siden for edderkoppe-eksperten Frederik Leck Fischer, der fandt en ny art af krabbeedderkop (Xysticus lineatus), netop i Tisvilde Hegn.

Hvis du er på tur i området, vil du støde på eksperter, som leder efter planter, kryb og kravl. Spørg gerne, hvad de har fundet. De har et badge på, så du kan se, at de hører til bioblitzen. Når bioblitzen er færdig, gøres det op, hvor mange forskellige arter, der er fundet i området. Det er en årstid med masser af liv, så der kommer helt sikkert mange spændende arter i kassen.

 

Tag med på tur i området

Der afholdes ture i området i forbindelse med bioblitzen: en fugletur og en bioblitz for børn og deres forældre. Begge arrangementer starter på p-pladsen ved Stængehus. Det er ganske gratis at deltage, men tilmeld dig på nationalparkens bookingside.

 

Børnebioblitz for naturinteresserede børn

Kl. 14.00 – 15.30 - P-pladsen ved Stængehus

Find så mange dyr, du kan på en time og få at vide, hvad de hedde. Vi har både udstyr og eksperter klar, så alt I skal er, at gå på jagt efter dyr og planter.

 

Fugletur

Kl. 15.00 – 17.00 - P-pladsen ved Stængehus

Spids ørene og klargør falkeblikket på en frisk fugletur. Kom og lær om fuglene i Tisvilde og omegn med fugleeksperter fra Dansk Ornitologisk Forening.


KONTAKT

 

Lars Rudfeld

Projektleder
Natur, geologi og landskab