December 2012
Forligskredsen bag nationalparkloven besluttede på deres møde den 11. december en fornyet proces for Kongernes Nordsjælland.
I pressemeddelelsen fra mødet stod bl.a:
Genstart til Kongernes Nordsjælland
Forligskredsen gav ved mødet også sin tilslutning til, at de nordsjællandske kommuner kan fortsætte med en fornyet proces for Nationalpark Kongernes Nordsjælland.
Jeg er oprigtigt glad for, at en fælles studietur til Nationalpark Thy sammen med borgmestre og landbrugs- og lodsejerrepræsentanter fra Nordsjælland har givet et nyt forståelsesgrundlag for at
genoptage arbejdet med en Nationalpark Kongernes Nordsjælland, siger Ida Auken.
Den proces der skal ske i Nordsjælland er beskrevet i borgmestrenes breve til Miljøministeren den 30. november og den 7. december , samt i Miljøministerens brev til borgmestrene den 13. december 2012.
I brevet fra Miljøministeren fremgår det, at forventningerne til den kommende proces er:
• at der i den fremadrettede proces sker en afbalanceret og tæt inddragelse af alle relevante interessenter, og at resultatet af denne inddragelse dokumenteres;
• at I som borgmestre tager et fælles politisk ansvar samt et fælles ansvar for sekretariatet;
• at der udarbejdes et nyt forslag til nationalpark, jf. nationalparklovens formål og krav;
• og at ansøgningen er ensbetydende med kommunernes samtykke til, at jeg som minister efterfølgende igangsætter udarbejdelsen af forslag til bekendtgørelse mv., jf. nationalparklovens § 4, stk. 2.
Helsingør Kommune er sekretariat for det kommende arbejde. Der er indkaldt til et styregruppe den 24. januar 2013 og følgegruppen den 7. februar 2013.
Oktober 2012
Tur til Thy-Nationalpark. Den 1. oktober var der tur til Nationalpark Thy med ministeren, repræsentanter fra forligskredsen, borgmestre fra Nordsjælland, udvalgte landmænd fra Nordsjælland. På turen mødtes de med repræsentanter fra de tre eksisterende nationalparker Thy, Mols Bjerge og Vadehavet. Formålet med turen var at gå i dialog med lodsejerne med henblik på at skabe større opbakning til en nationalpark i Nordsjælland bl.a. ved at få fælles indtryk af hvad en nationalpark er. På turen blev det aftalt, at genoptage dialogen om Nationalpark Kongernes Nordsjælland.
Aflysning af borgermøde. Det planlagte borgermøde den 1. november i Helsinge Hallerne aflyses, så der er tid til at genoptage dialogen om Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Målet med en dialog er, at der kommer et nyt forslag til Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Miljøministeren lægger vægt på, at der er opbakning til forslaget, dog uden at nogen har vetoret. Der tages udgangspunkt i de statslige arealer, men sammenhængen i nationalparken er afgørende og forslaget skal opfylde lovens formål. Endelig skal de øvrige aktører i Nordsjælland inddrages.
Forligskredsen bag Nationalparkloven, som rummer alle Folketingets partier på nær Enhedslisten, blev den 23. marts 2012 enige om at fortsætte arbejdet med at oprette Nationalpark Kongernes Nordsjælland.
Læs pressemeddelelse fra forligskredsmøde den 23. marts 2012
Forligskredsen udpegede i januar 2008 Kongernes Nordsjælland som mulig nationalpark, og de fem berørte kommuner udarbejdede i maj 2009 et forslag til afgrænsning.
Efter ønske fra forligskredsen er der i 2012 været gennemført en kvalitetssikring af private lodsejeres modstand imod nationalparken, som Nordsjællands Landboforening (NOLA) fremførte omfanget af i 2010.
Kvalitetssikringen af lodsejertilkendegivelser for Kongernes Nordsjælland er gennemført af Geodatastyrelsen.
Læs kvalitetssikring af lodsejertilkendegivelser
- Forligskredsen er optaget af at skabe accept og forståelse for projektet, så vi kan få en sammenhængende nationalpark. Derfor vil vi nu gå i tæt dialog med lodsejerne. Planen er blandt andet at invitere dem med på studietur til en eksisterende nationalpark og afholde lokale møder i Nordsjælland, siger miljøminister Ida Auken.
Den hidtidige proces
Den 29. maj 2009 sendte kommunerne et fælles brev til den daværende miljøminister. Det er en besvarelse på miljøministerens henvendelse af 22. januar 2009, hvoraf det fremgik, at forligspartierne var enige om, at kommunernes forslag til afgrænsning fra november 2008 ikke var ambitøst nok, og at der skulle ske yderligere borgerinddragelse.
Kommunernes nye forslag til afgrænsning har været drøftet med borgerne på møder i de enkelte kommuner, og det har endvidere været muligt at fremsende bemærkninger i forhold til afgrænsningen til de enkelte byråd.
Kommunernes nye forslag til afgrænsning omfatter 34.770 ha, hvoraf de 14.420 ha er privatejet og de 20.350 ha er statsejet areal.
Pilotprojektet var på 39.500 ha, og kommunernes forslag fra november 2008 var på 33.500 ha. Det er primært afgrænsningen af det privat ejede areal, der er ændret i de forskellige forslag.
Se kommunernes brev
Tilføjelser til brev
Kort
På baggrund af udmeldingerne fra forligspartiernes møde i januar 2009 (se nedenfor) holdt kommunerne i foråret 2009 en række offentlige møder for borgere, lodsejere, organisationer og andre interesserede om Nationalpark Kongernes Nordsjælland.
På møderne har der været mulighed for at høre nærmere om og diskutere:
- Byrådets forslag til afgrænsning af nationalparken
- Hvilken betydning nationalparken kan forventes at få i den enkelte kommune
Helsingør Kommune holdt offentligt møde den 31. marts 2009 på Espergærde Gymnasium
Hillerød Kommune holdt offentligt møde den 2. april 2009 på Frederiksborg Gymnasium
Halsnæs Kommune holdt offentligt møde den 28. april 2009 på rådhuset
Gribskov Kommune holdt møde med miljøministeren den 29. april 2009 i kultursalen (på gymnasiet) i Helsinge.
Fredensborg Kommune holdt offentligt møde for lodsejere og andre interesserede i efteråret 2008.
Forligspartiernes møde i januar 2008 - Forslag til nationalpark i Nordsjælland skal være mere ambitiøst
22. januar 200 8 mødtes forligskredsen for at tage stilling til kommunernes forslag til afgrænsning af Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Daværende miljøminister Troels Lund Poulsen (V) og forligspartierne bag nationalparkloven besluttede på mødet at bede de fem kommuner drøfte afgrænsning og indhold af Kongernes Nordsjælland en gang mere.
De fem kommuner - Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Helsingør og Hillerød - udarbejdede på denne baggrund et nyt forslag til afgrænsning. Kommunernes forslag udg jorde ca. 33.500 ha, hvoraf 13.500 ha er privatejet. Det nye forslag va r ca. 5.500 ha mindre end det oprindelige forslag.
Kommunernes forslag til afgrænsning
Halsnæs, Fredensborg, Hillerød, Gribskov og Helsingør kommuner sendte den 25. november 2008 et fællesbrev til miljøministeren med forslag til afgrænsning af Nationalpark Kongernes Nordsjælland.
I brevet står der bl.a. at:
Vi er glade for at kunne fremlægge dette fælles forslag, da Nationalparken Kongernes Nordsjælland har stor opbakning fra befolkningen og er en enestående mulighed for at styrke og udvikle naturen, kulturen, friluftslivet og turismen i området, samt samarbejdet mellem de 5 kommuner.
Forslaget er blevet til på baggrund af en række dialogmøder i løbet af 2008 med interesseorganisationer og borgere i et tæt samarbejde mellem de 5 kommuner. Som et led i dialogmøderne har der været særlige tiltag i forhold til landbruget, der ikke støttede styregruppens forslag til afgrænsning i 2005.
Nationalparken tager udgangspunkt i de store søer Esrum Sø og Arresø, samt de store statsejede skovarealer. Arealerne forbindes med landskabsstrøg der giver mulighed for sikring af dyrs og planters spredningsmuligheder og menneskers rekreative færden. Der er lagt vægt på, at nationalparken har sammenhæng fra øst til vest - fra kyst til kyst - og har et stort indhold af kulturhistoriske værdier og attraktioner og rige muligheder for friluftslivet.
Kommunernes forslag til afgrænsning er på godt 33.500 ha, hvoraf de ca 20.300 ha er statsejede arealer og godt 13.000 ha er privatejede.
Forslaget er ca. 6.000 ha mindre end pilotprojektet, og denne reduktionen er sket på de privatejede arealer.

Klik her for zoombart kort
Kommunernes forslag til afgrænsning af Nationalpark Kongernes Nordsjælland 2008.
Pilotprojektet
Et pilotprojekt om nationalparkens betydning for private lodsejere blev gennemført for en landbrugsejendom ved Arresø. Resultater blev sammen med flere andre pilotprojekter fremlagt på et møde den 19. juni 2008. Her deltog de grønne organisationer, brugerråd, kommunerne og den daværende Skov- og Naturstyrelse.
Den 14. april 2008 blev der opnået enighed mellem de fem kommuner om den videre proces om Nationalpark Kongernes Nordsjælland.
Pressemeddelse 14. april 2008
Der blev gennemført en proces med række en projekter, møder og politisk behandling i kommunerne.
Initiativer i 2008
- Drøftelser med landbruget. Gribskov Kommune og Nordsjællands Landboforening. Færdigt notat 26. juni
- Pilotprojekt på et landbrug ved Arresø. Hillerød Kommune og Nordsjællands Landboforening.
- Grøn alliance. Projekt i Ll. Lyngby Mose. Skov- og Naturstyrelsen, Hillerød Kommune og Nordsjællands Landboforening.
- Møde med den gamle styregruppe/sekretariat 21. maj
- Møde med de grønne råd 19. juni. Program
- Borgmestermøde i august
- BORGERMØDE d. 3. september på Kronborg.
- Politisk behandling i kommunerne af afgrænsning sep-okt-nov
- Borgmestermøde i november
Fremsendelse til ministeren af forslag til etapeinddeling november 2008