Aktiviteter for børn

Naturen er en fantastisk legeplads for børn. Find inspiration her til at tage ud på egen hånd og lave aktiviteter med hele familien i nationalparkens natur.

Insekter og smådyr

Godt at medbringe på turen:

Myre

Spil naturbingo

Print bingopladerne ud med insekter og smådyr. Tag bingopladen med ud på opdagelse i det åbne land og i skoven, og se, hvem der først kan få pladen fuld.

 

Print dine egne bingoplader

Skarnbasse

Find smådyr i skovbunden

Mellem plantestængler tæt på jorden, under sten, grene og i gamle træstubbe kan I finde mange forskellige slags insekter og smådyr. Nogle af dem lever af plantedele eller hjælper med at nedbryde gamle planter, træ og døde dyr. Men der er også rovdyr, der går på jagt i skovbunden. Mange insekter lever et liv, hvor deres tid som larve er længere end deres voksne liv, og i skoven er der mange overvintringssteder. 

Når man er på insektjagt, er det en god idé at have en fotobakke eller et syltetøjsglas med til at kigge på de dyr, I fanger, og det kan være både sjovt og smart at have en insektsuger med. I kan finde et link nedenfor til, hvordan I selv kan lave sådan en.

Hvepsebi

Find insekter i det åbne land

I de åbne områder, specielt hvor der er mange blomster er der ofte mange flyvende insekter. Mange insekter lever af nektar og pollen fra blomsterne, så det er et godt sted at gå på opdagelse. Hvis I har et sommerfuglenet, kan I være heldige at fange mange forskellige insekter som I kan kigge på i nettet. Det er svært at fange insekter, mens de flyver i luften, men hvis I fører nettet med en glidende bevægelse fra side til side gennem planterne, er der gode muligheder for at fange en masse dyr. Hvis ikke I har et net, så sæt jer et sted med mange blomster og kig på insekterne, mens de sidder stille i blomsten og suger nektar op.

Kom tæt på fuglene

Godt at medbringe på turen:

  • Kikkert
  • Fuglebog
  • Notesbog til at skrive fuglene ned i og til at beskrive dem, du ikke lige kan genkende
  • Bingoplader
  • Pose eller taske til at samle fjer og andet i
  • Blyant
  • Tøj efter vejret
Skovskade illustration

Spil fuglebingo

Print bingoplader ud med fugle fra de tre naturtyper: skov, søer og åbent land. Tag pladerne med ud i naturen, og find fuglene. Kryds dem af og se, hvem der først kan få pladen fuld.

 

Print dine egne bingoplader

Fuglenæb illustration

Hver fugl sit næb

Fugle har næb. Og ofte ganske forskellige næb. Se på tegningerne af de forskellige næb. Hvad tror du, de forskellige fugle bruger deres næb til? Hvad spiser de? Print tegningen ud og sæt streg mellem næbbet og det, du tror den spiser.

> Opgave Hvilket næb spiser hvad?

Når du er blevet kogere på, hvad de forskellige fugle spiser, kan du bygge et foderbræt til dem derhjemme.

Maden til fuglene kan du også selv lave:

> Lav mad til havens fugle

> Gode råd om fuglefodring

Musvågefjer

Let som en fjer

Fuglene kan flyve og svæve, takket være deres vinger og fjer. Det ser nemt ud, men svært for os mennesker.

Mange fugle skifter fjer hen over sommeren. De gamle er slidte og brugte. Du kan være heldig at finde de fjer, fuglene har fældet, f.eks. langs søer. Du må gerne samle dem op og tage dem med hjem. Læg mærke til, hvordan de er bygget op og hænger sammen.

Du kan klistre dem op på et ark papir eller pap og prøve at finde ud af, hvilken fugl de stammer fra. Du kan hente hjælp i bogen Fuglefjer af Einhard Bezzel.

Livet i vandhullet

Pige i vandhul

Godt at medbringe på turen:

  • Net
  • Stort syltetøjsglas eller lignende
  • Printet naturbingoplade med information om vandhullets liv
  • Eventuelt en opslagsbog om vandhullets liv f.eks. Små dyr i sø og å af Lars-Henrik Olsen et al. 
  • Blyant
  • Gummistøvler, tøj efter vejret og måske en god madpakke
Frø i vandhul

Spil naturbingo

Print bingopladen ud med de dyr, der lever i og omkring vandhullet. Tag bingopladen med ud på opdagelse ved vandhullet. Prøv at se om I kan finde ud af hvilke dyr, I har fanget og eventuelt om nogle af dem er på bingopladen. Hvis I skal have pladen fuld, så husk at nogle af dyrene lever omkring vandhullet, så se jer godt omkring. Kryds  dem af og se, hvem der først kan få pladen fuld. Rigtig god tur til vandhullet!

 

Print din egen bingoplade

Vandkikkerter

Træk vejret

Mange af vandhullets dyr har deres helt egen måde at trække vejret på. Måske kan I se hvordan ved at kigge i glasset med de dyr, I har fanget. Der er nogle, der har gæller, som de konstant bevæger, andre skal op til overfladen for at hente luft, og andre igen, der trækker vejret med rumpen i vandoverfladen eller tager en luftboble med ned. Husk til slut at slippe alle dyrene ud i samme vandhul igen. 

Det kan også være sjovt at kikke ned i vandet og se om der er nogle dyr, der svømmer rundt dernede. Du kan nemt lave din egen vandkikkert. Se her hvordan.

Pige kigger på dyr fra vandhul

Find dyr i vandhullet

Når I er nået frem til vandhullet, så se jer godt omkring. Måske flyver der insekter over vandhullet og måske svømmer der fugle på vandet, men meget af livet er under vandets overflade. Derfor er det en god idé at have et net med til at fange dyrene og et syltetøjsglas til at opbevare dem i. Hvis ikke I har et net, kan man nemt lave et med en si, et kosteskaft og et par strips eller spændebånd.

Når I er klar, så find et sted uden for mange store planter, hvor I fra bredden kan nå ud i vandet med nettet. Sæt nettet ned i vandet og træk nettet tæt på bunden uden at rode op i mudderet og tøm derefter nettets indhold ned i et glas med vand. I kan også prøve at tage nettet gennem nogle vandplanter og tæt på overfladen. Dyrene lever forskellige steder i vandet, så ved at fiske forskellige steder, fanger I flest arter.

Skovens træer

Godt at medbringe på turen:

  • Opslagsbøger om skovens planter og dyr
  • Tøj og fodtøj efter vejret
  • Bladbingoplade, tegneblok og en blyant
  • En god madpakke
Egeblade

Spil bladbingo

Print bingopladerne ud med Skovens blade. Tag bingopladen med ud på opdagelse i skoven, og se, hvem der først kan få pladen fuld.

Print din egen bingoplade:

Dreng med blad

Blindeblad

Slå jer ned et godt sted og find hver især nogle blade fra træer i nærheden. Med jeres plukkede blade, kan I prøve at lave en lille konkurrence. Luk øjnene, og få din makker til at give dig et blad i hånden, mærk bladets form med dine fingre – kan du gætte, hvilket træ det kommer fra ? Byt bagefter.

Birkebark

Tegn barkens struktur – med farver

Gamle træer har en grov bark, unge har oftest glat bark, måske ikke så forskelligt fra menneskers hud. Forskellige arter af træer har forskellig bark med forskellig struktur og farver. Man kan lave flotte kunstværker ved at lægge papir på træets bark og forsigtigt farve ovenpå og derved få træets struktur på papiret.