Kongestjernen i Store Dyrehave

Store Dyrehave

Du behøver aldrig kede dig i Store Dyrehave. Du kan løbe orienteringsløb, køre mountainbike, gå på opdagelse i Parforcejagtlandskabet eller bare tage hunden på en gåtur i Præstevang, der er en hundeskov. Store Dyrehave fik sit navn, da Christian d. 4. lod skoven indhegne med et dige for at holde en kæmpe hjortebestand inde i skoven og på den måde sikre sig et godt sted at tage på jagt. Skoven fortsatte sit virke som jagtlandskab, da Christian d. 5. i 1600-tallet anlagde snorlige veje i stjerneform. Disse veje er intakte i dag og er udpeget til UNESCO Verdensarv.

Bliv inspireret til oplevelser i Store Dyrehave

Store Dyrehave rummer et væld af spændende udflugtsmål. Find evt. mere inspiration på Naturstyrelsens naturguide

Kongestjernen i Store Dyrehave

Kongestjernen

Især én jagtform har sat sit præg på Store Dyrehave: Parforcejagten. Selve jagtformen stammer fra Frankrig og blev indført i Danmark af Christian d. 5. i slutningen af 1600-tallet. Her mødtes otte snorlige veje, der satte jagten og terrænet i system. Mens kongen og hans selskab befandt sig centralt i jagtlandskabet, drev 20-30 ryttere med hunde en hjort til udmattelse gennem skoven. Når dyret ikke kunne løbe længere, blev det holdt fast til jorde af hunde, hvorefter kongen dræbte det med sin hirschfänger - et kort sværd.

Billede på vej

Udflugtsmål på vej

Vi arbejder på sagen. Inden længe åbner vi sløret for endnu et spændende udflugtsmål du kan lægge vejen forbi på din tur.

 

Billede på vej

Udflugtsmål på vej

Vi arbejder på sagen. Inden længe åbner vi sløret for endnu et spændende udflugtsmål du kan lægge vejen forbi på din tur.

De vilde græssere

Der er en del rådyr i Store Dyrehave, og nu også dådyr, der er hentet fra Jægersborg Dyrehave. Hjortevildtet bidrager til at skabe dynamik i og udenfor skoven. For at opnå mindre tætte skove og større, permanente lysåbne områder er kreaturer, heste og får taget til hjælp flere steder. Skovgræsning bidrager væsentligt til at skabe et varieret skovlandskab, der nærmer sig den dynamik, som vilde græssere kan skabe.

Rådyr

Fængende overskrift

Tekst på vej

Flere steder du også kunne være interesseret i at besøge