Edderkopper er en dårligt undersøgt dyregruppe i Danmark, hvilket blandt andet er et problem, da edderkopper har stor økologisk betydning, og flere arter er stærkt truede af udryddelse. Derfor fik Nationalpark Kongernes Nordsjælland i 2023 konsulent, araknolog og biolog Frederik Leck Fischer til at kortlægge edderkopper i dele af nationalparken og udarbejde forslag til fremtidig forvaltningstiltag for de mest sårbare arter. Det er der kommet en spændende rapport ud af, som beskriver undersøgelserne i Tisvilde Hegn og Gribskov samt præsenterer en række sjældne arter fundet i området.
Læs rapporten Edderkopper i Tisvilde Hegn og Gribskov
To nye arter for landet
Under feltarbejdet i Tisvilde Hegn gjorde Frederik Leck Fischer to helt særlige fund. Han fandt ikke bare én men hele to sjældne edderkoppearter, som aldrig før er set i Danmark. Første fund var den hvidstribbede krabbeedderkop Xysticus lineatus, der blev fundet inde i en lysning med lave lyngbuske. Krabbeedderkoppen, der fik stor mediedækning efter fundet, er et ”sid og vent”- rovdyr, som sidder stille på jorden eller i vegetationen med to forstørrede par ben udspændt og venter på, at et insekt kommer forbi, som så modtager en ”dødskrammer”.
Et andet fund der blev gjort under feltarbejdet i Tisvilde Hegn har nu vist sig at være endnu en ny art, der ikke er kendt fra Danmark. En lille bleg edderkop blev i maj samlet ind med en formodning om, at den kunne være noget særligt - og Frederik Leck Fischer tog ikke fejl. I efteråret, efter assistance fra nogle gode mikroskoper på Zoologisk Museum, blev edderkoppen artsbestemt som den lille sækspinder Clubiona juvenis, der er knyttet til klitnatur i vores nabolande, men aldrig før er fundet i Danmark.
De to særlige fund gjort i forbindelse med nationalparkens kortlægning af edderkopper er to ud af tre edderkoppearter i Tisvilde Hegn, som ikke findes andre steder i landet - af hvad vi ved indtil videre. Det er med til at fremhæve Tisvilde Hegns store naturmæssige værdi.