Udforsk udflugtsmål
Nationalpark Kongernes Nordsjælland strækker sig fra Lynæs i vest til Helsingør i øst. 263 km2 i alt med dybe skove, store søer, bølgende landskaber og kulturspor fra fortiden. Der er mange små som store udflugtsmål at udforske. Tag på opdagelse i nationalparken og mærk naturens og historiens vingesus.
Esrum Sø
Esrum Sø er Danmarks næstsstørste og mest vandrige sø med en dybde på op til 22 meter. Går du langs søen, vil du ikke være i tvivl om, at fuglelivet på Esrum Sø er mangeartet. Langs søen yngler hvinanden, som tidligere var sjælden ynglefugl i Danmark, i hule træer eller redekasser. Søen emmer af historie og ud over at være nabo til det imponerende barokslot, Fredensborg Slot, er vandet i Esrum sø usædvanligt rent og fungerede derfor som den kongelige families vaskerisø tilbage i 1700-tallet.
Frederiksborg Slot
Frederiksborg Slot er Nordens største renæssanceanlæg og blev bygget af Christian 4. begyndelsen af 1600-tallet for at fremhæve og styrke kongens position som en magtfuld europæisk monark. Slottet har navn efter Christian 4.’s far Frederik 2., som opførte den første udgave af Frederiksborg Slot. Sønnen med de større ambitioner rev slottet ned og byggede i stedet det rigt udsmykkede og dekorative renæssanceslot, vi kender i dag. Slottet har sidenhen været igennem lidt af hvert – blandt andet en stor slotsbrand i 1859, der tilintetgjorde store dele af interiøret og flere steder kun efterlod de tykke mure. Siden branden har kongefamilien ikke længere benyttet slottet som bolig, og det er i stedet overgået til at være et nationalhistorisk museum.
Tisvilde Hegn
Melby Overdrev og Tisvilde Hegn er en del af Danmarks nye Naturkanon. Området er et af de mest artsige steder i Danmark og rummer Sjællands største hede- og kiltområde og spændende varieret skov. Udover de særlige naturperler byder Tisvilde Hegn også på nogle spændende kulturskatte. Bl.a. en forsvunden landsby dybt inde i skoven og en gammel slotsruin. Fortidens landskab og barske naturkræfter har også sat sine spor på området, og de træder tydeligt frem, når du bevæger dig ind blandt de krogede træer i Troldeskoven.
Gribskov
Gribskov er en af Danmarks største sammenhængende skove med en rigdom af forskellige arter planter, svampe og sjældne insekter. Skoven udvikles mod stadig mere natur. Det oprindelige skovbillede genoprettes med græssende dyr, flere søer og moser og naturlige processer med både levende og døde træer, så bl.a. den sky skovmår får flere levesteder. Det samme gælder for alle de småskove, der ligger rundt om Gribskov, og som alle har efternavnet "hegn". Det hentyder til, at skovene blev indhegnede fra 1800-tallet for at undgå, at græssende husdyr åd opvæksten.
Esrum Kloster & Møllegård
Nord for Esrum Sø ligger Esrum Kloster & Møllegård. Esrum Kloster er et gammelt cistercienserkloster, der ligger i et landskab med skove og enge. Klosteret blev indviet til Jomfru Maria i 1151. Efter Reformationen overtog Frederik d. 2. klosteret. Han grundlagde bl.a. Danmarks første kongelige stutteri på stedet. Omkring år 1600 etablerede Christian d. 4. en vandmølle syd for klosteret. Møllen er senere brændt, men den nuværende mølle fra midten af 1800-tallet ligger på samme sted. Fra Møllegården er der mulighed for dine ture ned til Esrum Sø og ind i Gribskov.
Melby Overdrev
Melby Overdrev er den største hede på Sjælland. Området har været anvendt som skydeterræn i mere end hundrede år, men er siden blevet fredet, og der er nu fri adgang for alle at færdes her. Heden på Melby Overdrev er et spændende naturområde, fordi det giver levested for en lang række dyr og planter, knyttet til det tørre og sandede liv på heden bl.a. hugorm, sortstrubet bynkefugl og sjældne sommerfugle. Hedelyngen blomstrer i juli, august og september og farver hele området lyslilla.
Hellebæk Kohave og Teglstrup Hegn
Teglstrup Hegn, Hellebæk Skov og Hellebæk Kohave udgør et 1.000 hektar stort naturområde med flere 500 år gamle egetræer, en intakt højmose og dejlige skovsøer i det smukt kuperede tidligere godslandskab. Her er gode muligheder for at opleve skøn og mangfoldig natur. Kohaven skal udvikle sig til et overdrev, der er en næringsfattig natur på tør bund med mange forskellige planter. Når køerne græsser, fjernes der næring, som giver blomstrende planter en større chance for at vinde frem til gavn for sommerfugle og andre insekter.
Kronborg
Kronborg blev anlagt som et forsvarsværk til at kontrollere Øresundstolden, men samtidig med at være en monumental militærfæstning er Kronborg også et spektakulært renæssanceslot. Slottets vægge holder på et væld af historiske begivenheder – det var f.eks. her Caroline Mathilde sad fængslet efter affæren med Struensee. Der er ingen tvivl om, at Kronborg er en værdifuld kulturarv. Faktisk så værdifuld, at det i 2000 blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Kronborg er i øvrigt kendt verden over som settingen til Shakespeare’s Hamlet.
Arresø
Arresø er den største sø i Danmark og her kan du opleve et væld af forskellige friluftsaktiviteter. Øst for Frederiksværk stikker Arrenæs sig ind i søen. Et sted der er fascinerende at besøge for både natur- og fortidsinteresserede. Området er under særlig fuglebeskyttelse og byder på en bemærkelsesværdig smuk og varieret natur. Der er massere af fugle at se fra de to fugletårne på næsset, men du kan også være heldig at se nogle af Arrenæs' nyeste beboere - bæverne. Du kan beundre deres dæmning fra et bæverobservationsskjul eller gå på jagt efter de gamle gravhøje fra bronzealderen, der giver en storslået udsigt over mark, skov og sø.
Rusland
Rusland er et vidtstrakt fredet hedeområde. Under sandflugten, der hærgede Nordkysten i 16-1700 årene, var området dækket af flyvesand. Det har præget vegetationen. Hvor flyvesandet dengang lejrede sig, findes i dag et bakket landskab med lyng, enebærkrat, krogede egetræer og spredte fyrretræer. Stednavne som Rusland og Sibirien blev brugt om afsidesliggende, øde steder. Det nordsjællandske Rusland svarer godt til sidt navn, idet stedet ligger som et isoleret naturområde i den ellers tæt bebyggede og opdyrkede egn. I lyngbakkerne ligger Tegners Museum og Statuepark, bygget af billedhuggeren Rudolph Tegner i 2938 til hans næsten 200 statuer og 214 malerier.
Gurre Slotsruin
I Gurre Søs sydvestlige ende ligger ruinerne af det før så mægtige Gurre Slot. Her kan man mærke suset fra Valdemar Atterdag. Det siges, at han hver nat huserer i Gurre Vang på sin kulsorte hest – som straf fordi han foretrak Gurre frem for Guds himmerige.
Hornbæk Plantage
Hornbæk Plantage byder på en varieret og vild skov, der både har spor efter den barske natur og menneskers ofringer i oldtiden. Plantagen ligger i et landskab, der er præget af istid, vind og vejr. I stenalderen nåede havet helt ind til toppen af skrænten. Bag skrænten er landskabet dannet af istidens moræneler og -sand. Mod syd afgrænses plantagen af et stort dige i skoven dannet af flyvesand. Plantagen er anlagt for at stoppe den sandflugt, der hærgede området i 1600-tallet. Oppe på skrænten kan man finde spor fra oldtiden - f.eks. offerstenen, en runddysse der er sat for ca. 5500 år siden.
Parforcejagtlandskabet: Kongestjernen
Især én jagtform har sat sit præg på Store Dyrehave: Parforcejagten. Selve jagtformen stammer fra Frankrig og blev indført i Danmark af Christian d. 5. i slutningen af 1600-tallet. Her mødtes otte snorlige veje, der satte jagten og terrænet i system. Mens kongen og hans selskab befandt sig centralt i jagtlandskabet, drev 20-30 ryttere med hunde en hjort til udmattelse gennem skoven. Når dyret ikke kunne løbe længere, blev det holdt fast til jorde af hunde, hvorefter kongen dræbte det med sin hirschfänger – et kort sværd.
Krogerup
Krogerup ligger som et smukt og velbevaret herregårdlandskab med marker, småskove, åbne sletter og hovedallé ned mod fiskerlejet Gl. Humlebæk ved Øresund med med sine velbevarede små fiskerhuse. Kongen gav i 1661 Krogerup-skovene med omliggende jorder til Hans Rostgaard som tak for hans indsats i kampen mos svenskerne. I fem generationer holdt slægten Rostgaard til på Krogerup, der i dag er højskole. Parken omkring Krogerup er med sine mange gamle træer et besøg værd. Kig i skumringen efter flagermus i det åbne parklandskab.
Gurre Sø
Mellem Helsingør og Rikøb ligger Gurre Sø med skov på alle sider. Der er en fint afmærket rute rundt om søen, som kan vandres på et par rimer med rigtig mange fine kik til søen. På dele af ruten går man på boardwalks gennem spændende mosevegetation. Man kan gå ud på Store Ø via en bro. Fra Store Ø er der flot overblik over søen. I søen er flere små øer, hvoraf én huser en stor hættemågekoloni, som sætter sit højlydte præg på søen om foråret. Den kan ses fra et fugletårn. De gamle bøgeskove huser Europas største spætte, sortspætten, som ses flere steder i nationalparken.
Fredensborg Slotshave
Fredensborg Slotshave er et af Danmarks mest storslåede haveanlæg. Alléer udgår fra slottet i stjerneform og før det til et centrum, som engang symboliserede den enevældige konges magt. De snorlige alléer skulle demonstrere, at mennesket kontrollerede naturen. Den romantiske stil, som slothaven blev delvist omlagt til i 1833-1850, ses tydeligt i havens naturprægede skovpartier. De fleste alléer blev dengang fjernes, men i den sidste fjerdedel af 1900-tallet blev de genskabt, så man igen kunne opleve de lange udsigter mod Esrum Sø.
Holløse Bredning
Holløse Bredning er et stort vådområde, som er blevet genskabt efter i mange år at have været drænet og opdyrket landbrugsland. Det skete ganske enkelt ved at man slukkede de pumper, der sørgede for at afvande engene. Holløse Bredning samt den sydvestligt beliggende Ellemose udgør et betydningsfuldt yngle- og rasteområde for mange fugle. Vådområdet tiltrækker mange ænder, gæs og vadefugle. Havørn og sølvhejre er markante faste fugle ved søen. Der er et fugleskjul i rørskoven ved søen og en ny fuglekiggerplatform, etableret i vinteren 2021, giver god og handicapvenlig adgang til udsyn over området.
Hammermøllen
I 1800-tallet var Hellebæk en fabriksby, og Hammermøllen var en del af det store fabrikskompleks Kronborg Geværfabrik. Fabrikken bestod af otte vandmøller, alle drevet af vandet fra Hellebækken. På Hammermøllen blev der blandt andet fremstillet geværer, som blev anvendt i slaget om Dybbøl i 1864. Da Kronborg Geværfabrik lukkede i 1870, overgik Hammermøllen til beboelse. I dag huser Hammermøllen lokalhistorisk arkiv samt café. Fra Hammermøllen kan man vandre eller cykle ad den markerede rute gennem Hellebæk Kohave og Teglstrup Hegn til Flynderupgård
Asserbo Slotsruin
Asserbo Slot ligger i dag som en idyllisk ruin i Asserbo Plantage omgivet af voldgrave. Ruinerne har en lang historie. Omkring år 1163 skænkede biskop Absalon Asserbo til et kloster for munke af karteuserordenen. Senere overgik det til cistercienserordenen og forskellige adelsfamilier. I begyndelsen af 1600-tallet blev Asserbo opgivet på grund af sandflugten i området, som lagde de omkringliggende landsbyer øde og overlod slottet til stenbrydere. Asserbo blev langsomt tilsandet og glemt under sandet indtil at den arkæologiinteresserede Frederik d. 7. udgravede ruinen i midten af 1800-tallet. I alt blev mere end 10.000 m3 sand fjernet af de soldater, som kongen havde udkommanderet til opgaven.