Livestream fra reden

Nu kan du igen se med, når vi sender live fra kameraerne hos tårnfalkene ved Esrum Kloster og fiskeørnene i Gribskov.

Stillbillede fra sidste års livestreaming af tårnfalkereden ved Esrum Kloster.

Som tidligere år viser vi igen livestream fra en tårnfalkerede ved Esrum Kloster og en fiskeørnerede i Gribskov i samarbejde med Naturstyrelsen. 

Du kan enten selv se med live, eller følge med i de opdateringer og highlights, vi lægger op her på siden.

Primo april 2024

Der er nu tændt for fiskeørnekameraet i Gribskov, som vi har i samarbejde med Naturstyrelsen. Følg med i livestream derfra, eller få udvalgte opdateringer på Naturstyrelsens hjemmeside. 

Ultimo april 2024 

Der er nu tændt for tårnfalkekameraet ved Esrum Kloster. Se med i livestreamen derfra via dette link

Der er endnu ikke æg i reden, og tårnfalkene flyver derfor til og fra, men man ser indimellem fuglene sidde i kassen. Herunder har vi et klip af hunnen, der sad en stund i reden. Senere, når æggene er kommet, vil der altid være en af fugleforældrene til stede. 

Tårnfalkehun i kassen 25. april 2024

Primo maj 2024

Den 5. maj omkring kl. 14.00 lagde tårnfalkehunnen et æg i reden. Du kan se det korte klip herunder. Når du går ind på livestreamet linket nu, vil du derfor formentlig se enten hannen eller hunnen, da de skiftes til at sidde på reden. 

Ægget bliver lagt d. 5. maj 2024

Medio juni 2024 

Så er æggene i tårnfalkekassen klækket!

I løbet af uge 24 er der kommet to små fugleunger i reden, hvilket du kan se i videoen herunder. Den er klippet sammen af optagelser fra dagene d. 10. til d. 13. juni, hvor man først kun kan se en helt nyudklækket fugleunge ligge og bevæge sig, for til sidst tydeligt at se to små sultne fuglemunde blive fodret. 

Det er nemmest at spotte de små unger, når hannen og hunnen skifter plads, eller når ungerne bliver fodret. Husk du altid kan se med live, hvis du gerne vil se de nye falkeunger. 

To små fugleunger titter frem

Ultimo juni til primo juli

Ungerne vokser, og de er sultne. Det viste sig desuden, at der var tre udklækkede unger frem for to, som tidligere angivet. Desværre klarede den ene af dem det ikke, så der er igen to unger i reden. 

I videoen neden for kan du se et sammenklip fra slutningen af juni til starten af juli, hvor man tydeligt kan se tre unger - og hvordan der i slutningen af videoen igen kun er to. 

Ungerne vokser

Ultimo juli 2024

De to tårnfalkeunger er nu på vingerne. I videoen herunder kan du se et par klip fra dagene op til, hvor de stadig får mad fra deres mor og øver sig i at baske med vingerne. Derefter følger klip fra tidspunktet, hvor de første gang fløj ud af reden. 

Den ene var lidt hurtigere til at komme afsted, mens den anden lige skulle se tingene lidt an. Den kom dog afsted ikke længe efter, og siden er de begge vendt tilbage til kassen med jævne mellemrum for at spise eller hvile. Du kan derfor stadig være heldig at fange dem, når de ikke er ude og teste de nye flyveegenskaber.

Falkeungerne er på vingerne

Ultimo august 2024

Der er nu slukket for kameraet til tårnfalkekassen på Esrum Kloster. Tak fordi I så med. 

Om tårnfalken

Tårnfalken er en lille rovfugl med spidse vinger og et vingefang på op til 80 cm. Eller rovfugl - DNA-studier tyder på, at falke er nærmere beslægtede med papegøjer end med de egentlige rovfugle.

Tårnfalken kan ofte opleves langs med veje, hvor den står og muser (flagrer) på samme sted på udkig efter bytte, især mus, som er dens primære fødekilde.

Navnet hentyder til, at arten blandt andet kan yngle i tårne, hvis der er et hulrum eller en gesims, hvor den kan finde redeplads. Tårnfalken yngler også i huller i gamle træer, eller i redekasser som på Esrum Kloster.

Tårnfalken har været i tilbagegang, men er med ca. 1500 par stadig en af Danmarks almindeligste rovfugle. De fleste af de danske tårnfalke bliver i landet hele året, men nogle trækker dog længere ned i Europa om vinteren. Den er udbredt i det meste af Europa og Asien samt i dele af Afrika.

Foto: Helge Sørensen

Om fiskeørnen

Fiskeørnen er en ikonisk rovfugl med lange slanke vinger og et vingefang på op til ca. 160 cm. Den er mørkebrun på oversiden og helt lys på undersiden og har en karakteristisk ”banditmaske”.

Fiskeørnen lever udelukkende af fisk, som den fanger ved at styrtdykke efter byttet i søer og hav.

Fiskeørnen blev udryddet som dansk ynglefugl i starten af 1900-tallet, men vendte tilbage, og der er nu ni par i Danmark, heraf det i Gribskov, som du kan følge live i yngletiden. Den er altså en meget sjælden ynglefugl i Danmark, men der yngler en del par i Skandinavien.

Disse fugle ses forår og efterår på trækket til og fra Afrika, hvor de overvintrer. Flere af disse fugle gør kortvarige ophold ved danske søer for at ”tanke op” til den lange rejse. Den findes i øvrigt i alle verdensdele, undtagen de arktiske.

foto: Lars Gejl