Kongernes Jagt

Søndag d. 29. september kan du komme med til det historiske event Kongernes Jagt. Tag med på en tidsrejse gennem Danmarks kongelige jagthistorie. Hør historierne om de danske kongers fascination af jagt i den nordsjællandske natur, og oplev sjove aktiviteter om heste og jagt. Op mod 100 ryttere i de berømte røde jakker sætter sig i sadlen, så du kan opleve deres imponerende jagtridning med start og mål ved Esrum Møllegård.

Kongernes Jagt. Foto: Tine Uffelmann

Igen i år kan du opleve arrangementet Kongernes Jagt. Det bliver d. 29. september, og her kan du opleve rødklædte ryttere ride gennem Gribskov, samt en masse aktiviteter, foredrag og opvisninger, som levende formidler historien om konger, jagt og heste i Nordsjælland. 

På siden her kan du læse om de aktiviteter og oplevelser, som dagen byder på, og nederst på siden kan du se eller downloade dagens program. 

Aktiviteter for børn og voksne

På dagen kan du opleve masser af spændende aktiviteter – for børn og voksne. Du kan prøve at smede, som man gjorde det i gamle dage, eller lave smykker af gevir fra en hjort, skyde til måls med bue og pil, prøve at ride på pony eller tage med på en hestevognstur i en smuk gammel karet trukket af Frederiksborgheste. 

Der vil også være gang i aktiviteterne omkring bålet, hvor du kan stege smagsprøver af dådyrkød og lave fladbrød.

Jagtridning i efterårsskoven

Du kan komme helt tæt på et stykke ”levende historie”, når op mod 100 ryttere i røde jakker rider jagt i skoven. Under jagtridningen skal de mange ryttere klare forhindringer og spring i den smukke efterårsskov, hvilket kan opleves helt tæt på flere udvalgte steder.

Når den endelige rute for jagtridningen er på plads, kan du her på hjemmesiden finde et kort over ruten og information om, hvor du kan opleve jagtridningen. 

Foredrag med en af Danmarks bedste historieformidlere

På dagen kan du også opleve en af Danmarks bedste historieformidlere, Kåre Johannessen, der holder foredraget ”Jæger og Bytte – Jagt i Middelalderen”.

I middelalderen kendte man ikke til hobbyer, som vi gør i dag. Men en enkelt undtagelse er der dog, når adelen skulle muntre sig og koble af fra hverdagens stress og forpligtelser - så gik man på jagt!

Jagt lader ikke til først og fremmest at have handlet om at indfange fødevarer (selvom man givetvis ofte spiste de dyr, der blev nedlagt). Det var et spørgsmål om fornøjelse. Man gjorde sig mange tanker om jagtens natur, og lagde stor symbolsk værdi i den; jagten på større rovdyr blev set som en parallel til ridderens krigeriske dyder, og blev ind imellem ligefrem tillagt religiøs betydning. 

Praktisk info: Foredraget starter kl. 14.00 i det store telt ved Møllegården. Forhåndstilmelding er ikke nødvendig.

Opvisninger i historiske dragter

Du kan også opleve historien, når Frederiksborg Hesteavlsforening laver opvisning med de historiske heste og fortæller om deres betydning gennem tiden. Det foregår med heste, vogne og historiske dragter.

Et andet festligt indslag bliver Kong Valdemars Venner, der laver ringridnings-konkurrence. Her bliver der dystet i den klassiske disciplin med tråde tilbage til middelalderen. 

Praktisk info

Tidspunkt: Søndag d. 29. september kl. 10 - 15

Sted: Esrum Møllegård, Klostergade 12, 3230 Græsted. 

Transport:
Offentlig transport: Du kan tage lokaltoget til Saltrup Station. Herfra er der ca. 4 kilometer til Esrum Møllegård.
Cykle, ride eller vandre: Der er rig mulighed for at komme til på cykel, hest eller ved at vandre. Parker f.eks. ved Skovskolen i Nøddebo og tag turen nordpå langs Esrum Sø - en af områdets smukkeste strækninger. 
Bil: Der er parkeringsmuligheder på p-pladsen syd for Esrum Møllegård, som du kommer til fra Frederiksværksvej. Alternativ parkering findes ved Tingbakkeskolen eller i Esrum by. 

Pris: Det er gratis at være med. Enkelte aktiviteter koster penge.

Mad og drikke: Det vil være muligt at købe kaffe, sodavand, øl og mad hos Møllecafeen. 

Alle aktiviteter foregår udendørs eller i telte, så husk tøj efter vejr og vind. 

Eventet er arrangeret af Nationalpark Kongernes Nordsjælland, Nordsjællands Ridelaug og Historiske Rideruter i Kongernes Nordsjælland sammen med en række fantastiske samarbejdspartnere: Danmarks Jægerforbund, Frederiksborg Hesteavlsforening, Sportsrideklubben, Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, Naturstyrelsen, Jagten og Skovbrugets Venner, Kong Valdemars Venner, Naturstyrelsen, Søborggård Ridecenter og Esrum Kloster & Møllegård. 

Hold dig opdateret her på siden om program, aktiviteter og meget andet. 

Siden bliver løbende opdateret.