Kongernes Jagt

Et unikt og spændende stykke Danmarkshistorie bliver gjort levende til eventet Kongernes Jagt, som afholdes af Nationalpark Kongernes Nordsjælland i historiske omgivelser på Esrum Kloster og Møllegård. Her hyldes det storslåede nordsjællandske parforcejagtlandskab samt hestenes rolle i historien.

Kongernes Jagt. Foto: Tine Uffelmann

Munkene på Esrum Kloster begyndte allerede i middelalderen at avle heste, og efter reformationen grundlagde Frederik II Danmarks første kongelige stutteri ved klostret. I flere århundreder blev de kongelige heste, senere kaldet Frederiksborghesten, regnet for nogle af de bedste i hele Europa. I 1600-tallet lå der seks vange langs Esrum Sø, som blev brugt af det kongelige Frederiksborg Stutteri til sommergræsning for kongens Frederiksborgheste.

Historien om netop denne fascinerende kongelige hesteavl har Nationalpark Kongernes Nordsjælland sat sig for at fremhæve. Det førte til eventdagen 'Kongernes Jagt', som formidlede dette spændende stykke Danmarkshistorie.

En levende historie

Kongernes Jagt blev for første gang afholdt d. 1. Oktober 2023 under en skinnende efterårssol på Esrum Kloster og Møllegård. Det var en storslået dag med tusind gæster og et flot felt af jagtryttere. Kongernes Jagt blev en dag, hvor historien var levende. Her kunne publikum bl.a. opleve de smukke Frederiksborgheste, eller se hvordan feltet af jagtryttere galoperede gennem skoven.

Dagen blev sat på benene af Nationalpark Kongernes Nordsjælland i samarbejde med Sportsrideklubben og en lang række foreninger.

”Vi er glade for, at Kongernes Jagt her år 1 blev en så flot succes. Det viser, at man kan nå rigtig langt med gode samarbejdspartnere og ikke mindst en fantastisk historie, der er værd at fortælle til både børn og voksne.”

Per Kølster, bestyrelsesformand i Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Historien blev bl.a. præsenteret af Frederiksborg Hesteavlsforening. Foto: Tine Uffelmann

En tidsrejse igennem landskabet

Det nordsjællandske landskab har tydelige spor af kongernes fascination af jagt. Herunder hører parforcejagtlandskabet, som blev opført i 1500-tallet af Christian d. 5. og bl.a. kan opleves i Gribskov.

I dag bliver jagtskovene ikke længere brugt af konger, derimod holder ryttere og heste historien i live igennem Hubertusjagten, som er en symbolsk videreførelse af de gamle parforcejagter. Denne tidsrejse kan man blandt andet opleve til Kongernes Jagt. 

 

Jagtridning i Gribskov 

Det helt store tilløbsstykke på dagen var jagtridningen med næsten 100 ryttere i røde jakker. Fra Esrum Kloster og Møllegård blev heste og ryttere sendt afsted. Dagens jagtridning løb af skoveveje og stier gennem Gribskov med 35 spring og forhindringer undervejs - til glæde for både ryttere og publikum.

Foto: Tine Uffelmann

Glade børn og gode historier

Mens jagtridningen gik gennem Gribskov summede området ved Esrum Møllegård med glade gæster. Omdrejningspunktet for arrangementet var at fortælle den spændende historie om konger, jagt og heste, som er særlig for netop nationalparken og området omkring Esrum. Derfor var dagen spækket med gode fortællinger og aktiviteter for børn og voksne.

Især flåningen af dådyr tiltrak opmærksomhed fra børnene, der kunne komme helt tæt på, mens dyret blev skåret op. Bagefter var der mulighed for at stege smagsprøver af dyret over bål og bage fladbrød på pander.

Flåning og formidling af dådyr. Foto: Lars Rudfeld

Vil du vide mere?

Hvis du er interesseret i at høre mere om arrangementet, eller måske kunne forestille dig at deltage næste år, kan du kontakte én af følgende:

Anders Kring Mortensen, projektleder for kultur og lokal udvikling i Nationalpark Kongernes Nordsjælland, tlf. 41 39 24 11

Sally Schlichting, Sportsrideklubben, tlf. 51 25 05 95