Odder på afveje

Odderen er tilbage i Nordsjælland, og det er stort, for det er tegn på, at odderen er ved at indfinde sig til Nordsjælland efter mere end 50 års fravær. Der er massere af gode levesteder for odderen i nationalparken, men desværre har vi mennesker skabt en hindring for dens færden.

Oddere ved Filsø i Vestjylland, december 2022. Fotograf: Karin Gustausen

Odderen uddøde i Nordsjælland i sidste århundrede. Derfor var det en paradoksal glæde, da der for et par år siden blev fundet to døde oddere i hver sin ende af Nordsjælland. Glæden var naturligvis ikke over, at de to oddere blev fundet døde, men fordi de var et bevis på, at den adrætte svømmer forsøger at vinde fodfæste igen. Og de er her stadig, for der blev i november 2022 fundet friske odderspor. Der er masser af gode levesteder for odderen i nationalparken, men desværre har vi mennesker skabt en hindring for dens færden.

 

Biltrafikken kan stoppe tilbagekomsten

Begge oddere var trafikdræbte, og netop den tætte trafik i Nordsjælland kan være en begrænsende faktor for, at odderen for alvor kommer tilbage. Odderne spreder sig især langs kysten og langs vandløb. Hvor vandløb løber gennem et rør under en vej, kan odderen som regel ikke finde ud af at svømme igennem røret. Hvis odderen ikke kan gå langs vandløbet under vejen, kravler den op over vejen for at komme ned til vandløbet på den anden side. For en odder er det ren refleks. Det er bare ikke den smarteste måde at krydse veje på. Der er stor risiko for, at den dermed bliver et offer i trafikken, medmindre der laves en faunapassage. En faunapassage til odder kan for eksempel være banketter langs vandløbet under vejen.

De sorte pletter kortlagt

Nationalparken bad i 2022 eksperter på Aarhus Universitet om at undersøge problemets omfang. Universitetet undersøgte veje, der krydser vandløb, der løber i, til eller nær nationalparken, og som eksperterne analyserede som vigtige spredningskorridorer. Eksperterne pegede på i alt 11 lokaliteter, fordelt i alle fem kommuner i nationalparken, hvor der er stort behov for at skabe faunapassage, hvis trafikdrab skal undgås.

Læs mere i universitetets rapport om vejbarrierer for odder.


Herfra er planen, at nationalparken samler repræsentanter fra natur-, vej- og vandløbsmyndigheder fra fem nordsjællandske kommuner og Vejdirektoratet for at drøfte, hvordan der evt. kan arbejdes videre med rapportens konklusioner.

Odderspor fra Nivåen, november 2022. Fotograf: Morten Elmeros, Aarhus Universitet

Vil du vide mere?

Kontakt nationalparkens projektleder for natur Lars Rudfeld, hvis du kunne tænke dig at vide mere om vores arbejde med beskyttelse af arter eller øvrige naturprojekter. Vi hører også meget gerne fra dig, hvis du har ideer til nye naturprojekter eller kunne være interesseret i at stille noget af dit areal til rådighed til ny eller bedre natur.