Lokale ildsjæle får støtte fra nationalparken

Nationalpark Kongernes Nordsjælland har netop givet tilsagn til otte forskellige projekter om økonomisk støtte gennem Nationalparkpuljen 2024. Der uddeles knap 500.00 kr. til lokale projekter.

En af modtagerne af Nationalparkpuljen 2024 er Krogerup Højskole, der har søgt støtte til et biodiversitetsprojekt i højskoleparken. Foto: Krogerup Højskole.

Igen i år støtter Nationalpark Kongernes Nordsjælland lokale projekter og initiativer, som bidrager til nationalparkens målsætninger inden for natur, kultur, friluftsliv og formidling. Der er netop blevet givet tilsagn til otte projekter, som samlet får knap 500.000 kr. i støtte fra Nationalparkpuljen 2024.

Formand for puljeudvalget og næstformand i nationalparken, Poul Erik Pedersen, udtaler om Nationalparkpuljen 2024:

"Vi er glade for den store interesse, og glæder os til at se de valgte projekter blive ført ud i livet. Nationalparkpuljen er en måde, hvor vi fra nationalparken kan give støtte til lokalsamfundet ved at bakke op om spændende initiativer blandt de lokale lodsejere, foreninger og ildsjæle, der mangler midler for at realisere projekterne."


Rigere natur og lige adgang for alle
En af de otte ansøgere, der fik tilsagn til deres projekt, er Krogerup Højskole. De søgte om støtte til et biodiversitetsprojekt ved højskolen, hvor der skal etableres en lysåben blomstereng, samt plantes nye lindetræer, som vil bidrage til at bevare og styrke kulturhistoriske helheder og enkeltelementer inden for nationalparken. Viceforstander på Krogerup Højskole, Sarah Hellebek, udtaler om støtten:

”På Krogerup er vi meget taknemlige for bevillingen, der skaber meget mere liv i højskolens gamle park. Vi glæder os til at skabe plads til mange hjemmehørende arter i en eng mellem de gamle egetræer, og vi ser frem til at kunne invitere til arrangementer om frøsamling og botanik for alle interesserede.“

Også Dronningmølle Borgerforening får støtte til et projekt gennem Nationalparkpuljen 2024. Med udgangspunkt i FN´s verdens mål: "Leave no one behind”, har de søgt Nationalparkpuljen om midler til at gøre en del af turen rundt om søen i Dronningmølle mere tilgængelig, så også kørestolsbrugere, ældre med rollator og familier med barnevogne kan have glæde af turen, fortæller Henny Green på vegne af Dronningmølle Borgerforening:

”Det har i mange år været et ønske i Dronningmølle Borgerforening at kunne få mulighed for at gøre dette grønne område midt i byen mere tilgængeligt for alle, som ikke har mulighed for at komme ned til stranden. Med støtten fra Nationalparkpuljen kan vi nu give flere mulighed for at nyde udsigten både til den lille sø og samtidig udsigten ud over Øresund og Sveriges kyst.”

Udover Krogerup Højskole og Dronningmølle Borgerforening har seks andre ansøgere modtaget støtte i år: Arresøcentret/ KFUM-spejderne, Nordsjællands Ridelaug, Spejdercentret Gurredam, Ågabets Bevarelse, Naturvejlederen i Halsnæs Kommune og Nordsjællands Naturskole. Det samlede bevillingsbeløb er 490.775 kr.

Få støtte fra nationalparken
I alt søgte 22 ansøgere om tilskud til deres projekter via Nationalparkpuljen 2024. For at komme i betragtning til at modtage støtten, skal man leve op til Nationalparkpuljens retningslinjer, og derfra er det op til puljeudvalget, som er nedsat af nationalparkbestyrelsen, at bedømme ansøgningerne. Den endelige godkendelse sker ved bestyrelsen for Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

I 2025 vil der igen blive åbnet for mulighed om at søge støtte via Nationalparkpuljen, og nationalparken opfordrer alle, der har interesse i at skabe vedkommende projekter i nationalparken om at søge, lyder det fra puljeudvalgets formand Poul Erik Pedersen:

”Vi takker alle, der har taget sig tid til at søge Nationalparkpuljen i år, og ser frem til at fortsætte med at støtte nye initiativer i næste ansøgningsrunde for 2025.”

Om Nationalparkpuljen

Siden 2022 har Nationalpark Kongernes Nordsjælland uddelt støttemidler til lokale initiativer gennem Nationalparkpuljen. Puljen er henvendt til private lodsejere i nationalparken samt foreninger med et ikke-kommercielt formål, og i 2024 var det også muligt at søge om midler som daginstitution, skole eller naturskole inden for nationalparkens fem kommuner (Gribskov, Halsnæs, Fredensborg, Hillerød og Helsingør).

Nationalparkpuljen støtter initiativer, der skaber bedre natur, bevarer kulturarven, løfter formidling eller skaber nye friluftsmuligheder i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Der vil blive åbnet for ansøgninger til Nationalparkpuljen igen i 2025.